Крахът на хигиената

“Крахът на хигиената”

Човешкото тяло е огромна зоологическа градина с разнообразие от видове, което може да се сравни с това на амазонската гора. Представете си следното: на всяка човешка клетка в тялото ни се падат десет “съмишленици”, т.е. микроорганизми. И всички те играят роля в концерта на нашето здраве.

Никой не оспорва, че хигиената е едно от най-важните постижения на цивилизацията. Но войната с микробите изглежда се е превърнала в самоцел и ситуацията вече е излязла извън контрол. Повярвали сме в дезинфекцията, въоръжени сме с антибиотици и ваксини и унищожаваме вируси и бактерии, без да забелязваме, че си нанасяме непоправими вреди. Ще успее ли човекът на XXI век да спре фармацефтичната война, водена от некоректни лекари, и да опази естествената си имунна система?

Берт Ехгартнер е австрийски научен журналист на свободна практика и носител на наградата за най-добра журналистика на Германската фондация за околна среда (DUH). Професионалните му интереси неизменно включват здравни въпроси и съвременната медицина – както официалната, така и алтернативната.

От преводача: в книгата се разглежда важността на нашият микробиом, от медицинска гледна точка. Предоставят се факти, проучвания, мнения. Ако в края на книгата споделяте важността на нашия микробен свят, тогава ще трябва да навлезете по-навътре в темата и аз ще ви предоставя тази информация – как да си отгледаме този чудесен свят, този „зоопарк“ на съмишленици и да бъдем със силен имунитет.


Свали безплатно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *